Fájdalom hüvelykujjízülettel


Nyeregízületi artrózis Nyeregízületi artrózis Normál ízületben az ízfelszíneket porc borítja, mely lehetővé teszi azok fájdalmatlan, súrlódásmentes mozgását.

Rheuma, ízületi gyulladás, porckopás, rheumatoid arthritis (ujmedicina, biologika)

Amikor a porcboríték elkopik és a csontok egymáson súrlódnak, az ízület tönkremegy - arthrózisról beszélünk. A nyeregízület a második leggyakrabban érintett ízület, melyben a kézen ízületi kopás - arthrózis jelentkezik. A nyeregízületet egy kéztőcsont trapesium és a fájdalom hüvelykujjízülettel kézközépcsontja alkotja.

A hüvelykujj fájdalmának hátterében számos betegség állhat.

Az ízfelszínek alakja széles mozgásterjedelmet biztosít a fájdalom hüvelykujjízülettel mozgásaihoz: hajlítás-nyújtás, távolítás-közelítés, körkörös mozgások, a hüvelykujj többi ujjal való szembefordítása melyre csak az ember képesilletve ezek kombinációjaként a csúcsfogás, kulcsfogás, nagyobb tárgyak megragadása stb.

Ki betegedhet meg?

fájdalom hüvelykujjízülettel

Általában 40 év fölött kezdődik, a menopausa után. Anatómiai, hormonális és biomechanikai okai lehetnek.

Munkatársak

Az ízületet érintő régebbi sérülések törés, ficam hajlamosíthatnak az arthrózis kialakulására. Tünetek, jelek Az első tünetek a terheléskor fokozódó fájdalmak a nyeregízületben csúcsfogáskor, markoláskor, a tárgyak hüvelykujj és mutatóujj közé fogásakor pl.

fájdalom hüvelykujjízülettel

A folyamat előrehaladtával már kisebb terhelés is panaszt okozhat. A csúcsfogás ereje csökken, és a hüvelykujj használatakor duzzanat jelentkezhet az ízület fölött. Az állapot romlásakor az ízület megnagyobbodhat, deformálódhat.

 • Hüvelykujj fájdalom hüvelykujj fájdalom A fájó hüvelykujj bárkit megüthet.
 • A főként 40 év feletti nőket érintő betegség életminőséget rontó következményeiről és a kezelés kiemelt jelentőségéről dr.
 • Lábfájdalom cukorbetegség esetén
 • A főként 40 év feletti nőket érintő betegség életminőséget rontó következményeiről és a kezelés kiemelt jelentőségéről beszélt dr.
 • Nem mozog, fáj a hüvelykujja?
 • Miért kezdtek fájni az ujjak ízületei
 • Soltész Annamária, általános orvos Alagút szindrómáknak nevezzük azon kórképeket, melyek során valamely ideg nyomás alá kerül az őt körülvevő egyes izmok, inak és csontos csatornák által.
 • Hüvelykujj fájdalom - fájdalomportáferroe.hu

Ebben a fázisban már a hüvelykujj mozgásai korlátozottakká válnak. Diagnózis A kéz igénybevételének, esetleges előzetes sérüléseinek ismerete támpontot adhat a diagnózis felállításában. A hüvelykujj bázisánál, a nyeregízület feletti deformitás, duzzanat a jellemző tünet.

A hüvelykujj ujjbegy területén érzett fájdalom

Az ízület körüli nyomásérzékenység, a hüvelykujj tengelyirányú nyomásakor, csavarásakor fokozódó fájdalom jelzi az ízfelszínek közötti porc kopását, a csontok egymáson való súrlódását, mely a folyamat előrehaladtával az ízületi belhártya gyulladását provokálhatja. Korai stadiumban a hüvelykujj mozgásai teljesek.

fájdalom hüvelykujjízülettel

Súlyosabb stadiumban a mozgásterjedelem egyre csökken, különösen a hüvelykujj tenyértől való távolítása nehezített. Előrehaladott stadiumban a mozgások teljesen beszűkülnek, a hüvelykujjon tipusos deformitás alakul ki. Kezelés Korai stadiumban a nyeregízületi arthrózis jól reagál féreg kezeli az ízületeket konzervatív nem műtéti kezelésre.

fájdalom hüvelykujjízülettel

A hüvelykujj és nyeregízület nyugalomba helyezése, rögzítése, fizikoterápia, gyulladáscsökkentők, az ízületbe adott szteroid injectiok javulást hozhatnak. Későbbi fájdalom hüvelykujjízülettel műtéti ellátás, nyeregízületi plasztika válhat szükségessé.

Dr. Arnold Dénes Arnold MSc

Az ízületi plasztikának, az ízfelszínek pótlásának számos módozata ismert. A műtéti eljárást a folyamat súlyossági foka, a beteg fizikai aktivitása, foglalkozása, általános állapota szerint választják meg. Az Ön kezelőorvosa a lehetőségekről tájékoztatni fogja Önt.

 1. Ízületi gyulladás és ízületi gyulladásos különbség
 2. Ízületi gyulladás a hüvelykujjban: így szüntethetjük meg!, Hüvelykujj csontgyulladás
 3. Nyeregízületi artrózis
 4. Carpalis alagút szindróma
 5. Hüvelykujj ízületi fájdalom oka
 6. Akut fájdalom a hüvelykujj ízületében.
 7. Nem mozog, fáj a hüvelykujja? Így kezelhető az ízületi gyulladás