Kattanási ízületek, Kattog a térde? Fájó, ropogó térdkattogás okai és kezelése


Erről árulkodnak a ropogó, kattogó ízületek: mikor normális, mikor nem?

Fenyvesi Zsófia Ebből a 4 jelből tudod, hogy a kisbabád tényleg szeret Ropog, kattog, pattan? Ízületeink gyakran kiadnak furcsa, sőt egyenesen ijesztő hangokat.

kattanási ízületek különösen ízületi fájdalom

Gyakran jó kattanási ízületek kíséri ezeket, máskor pedig kellemetlen elakadás. Melyik miből ered, és mit jelent? Egy kattanás a térdben, fura hang a bokaízületben, ropogtatott ujjpercek, kattanási ízületek csípő — sokszor nem tudjuk hova tenni kattanási ízületek a jelenségeket.

Holott az ízületek hangja teljesen normális jelenség, miközben éljük az életünket és használjuk őket a nap folyamán. A kiropogtatás számos szituációban előjöhet, más-más képzettársításokkal. Ropogtatom az ujjperceimet, vajon ezzel rosszat teszek, károsítom őket?

A térd felépítése

Kattanási ízületek gyógymasszőr vagy manuálterapeuta végig szokta ropogtatni a gerincemet, de a legutóbbi kezelésen nem voltak hangok, akkor nem is volt az igazi?

Kattog a csípőm, ez normális? Az ízület által kiadott hangok oka — hivatalos nevük crepitus — többféle lehet, és egészségünk szempontjából akár különböző állapotok tünetei is lehetnek. Az alábbiakban bemutatjuk a legjellemzőbb hangforrásokat.

Ízületeink sokféle hangot képesek hallatni, de vajon mit jelentenek? Kell-e egyáltalán jelzés értékűnek tekinteni? Megijedjünk tőle vagy hagyjuk figyelmen kívül?

A legártalmatlanabb: a kipukkanó vákuum Az ízületeinkben — pontosabban az ízületi nedvben — különféle gázok halmozódnak fel: oxigén, nitrogén és szén-dioxid. Ha egy adott ízület a normál mozgástartományán ROM, Range of motion kívül mozdul, az ízületi nedvben egy kis légüres tér jön létre, majd ez hirtelen megszűnik, ettől a pattanó hang, ahogy az ízületi kattanási ízületek térfogata újra összeér. Ez a kavitáció akár természetes mértékű mozdulat közben is megtörténhet, de jellemzőbben előfordul az ízületi mozgástartományon kívül.

8. Gerincproblémák (lumbágó, porckorongsérv stb.) gyógyítása egyetlen tornagyakorlattal

Ha megfigyeljük, ez a hang mindig mozgás közben vagy után hallható: tehát akkor, amikor már kattanási ízületek is mozgásban vagyunk, vagy éppen nyugalmi állapotból megmozdulunk.

Ez azért van, mert mozgás közben egyenlítődik ki a nyomás az ízületen.

kattanási ízületek hogyan kezeljük az emlő artrózisát

Ami para: csont a csonton A hangok másik forrása lehet a csontok közötti súrlódás: ez az ízesülő csontvégeken található porcréteg elvékonyodásával, feltöredezésével vagy megszűnésével történik meg. Az életkor előrehaladtával a nagy terhelésű ízületeken ez sajnos szinte törvényszerű, persze a károsodás mértéke változó lehet.

Érdemes figyelni, hogy megjelenik-e kísérő fájdalom, milyen mértékű, és ennek ízületi kenés a kezelés alatt változik-e. Az időskornál jóval hamarabb is jelentkezhet azonban ízületeinken artrózis, azaz gyulladásos állapot.

Így előzze meg a nagyobb bajt

Egyik fajtája az osteoarthritis: ez csontokban jelentkező gyulladás, melyet rendszerint kattanási ízületek túlterhelés vagy túlzott mértékű használat okoz.

Ez az állapot idővel degeneratív elváltozásokat okoz az ízületekben: az inak, szalagok, ízületi tok deformálásával, illetve a csontok irritációjával állandó gyulladásos állapotba hozza az ízületet. A rheumatoid arthritis autoimmun betegség, amelynek során a test megtámadja saját szöveteit, időről időre gyulladásos tüneteket okozva, s a kár idővel elsődlegesen a csontvéget védő porcokat éri. Miről árulkodnak a hangok?

Hírlevél feliratkozás

Kötőszöveti hangok A csont körüli inak és szalagok is lehetnek a hangok forrásai. Ha hirtelen megmozdulunk, előfordulhat, hogy ezek még a nyugalmi állapottól túl feszesek, s a mozdulat következtében kimozdulnak a helyükről.

kattanási ízületek pirazolon készítmények az oszteokondrozisra

Ez persze normalizálódik: a kattanó hang azt jelzi, hogy a szalag visszaugrott a helyére. Tipikusan ezt halljuk a csípőízületben, de már itt is leírtukhogy ebben az esetben aggodalomra semmi ok. Ízületi manipuláció Gyógykezelések során a feszes ízületek felszabadításakor, ellazításakor, a mozgás elősegítésekor is előfordulhatnak ropogó, kattanó hangok.

Jó, ha tudjuk, kattanási ízületek ezeknek — vagy éppen ezek hiányának — alapvetően nincs jelentősége a terápia sikeres szempontjából.

Mitől ropog?

Műtétek után A műtétet követően időbe telik, míg a szövetek visszanyerik eredeti rugalmasságukat. Általában mire az eredeti flexibilitásaz ízület mozgásterjedelme helyreáll, a hangok is megszűnnek.

kattanási ízületek a sebész kezeli az ízületeket

Azonban ha a műtéti hegek miatt kattanási ízületek keletkeznek a lágyszövetben, a hangok egy része megmaradhat, ezért érdemes őket figyelemmel követni, és a gyanúsan hosszan fennmaradó hangokkal kezelőorvosunkhoz fordulni. Akut sérülés Ha egy ízület éppen sérül ficamodik, rándul, szakada fájdalom és duzzanat mellett hanghatás is kattanási ízületek. Ebben az esetben természetesen fontos, hogy mihamarabb orvoshoz forduljunk.

A használatból eredő fáradásos sérülések is járhatnak ízületi hangokkal, mint kattanási ízületek a futótérdszindróma. Ezen a ponton érdemes tehát összefoglalni, mikor aggódjunk az ízületi hangok miatt: Ha fájdalom és duzzanat is jelentkezik a hanghatással egy időben.

kattanási ízületek gyulladáscsökkentő kenőcs csontritkulás

Olyan hangok esetén, amelyek szokatlanok számunkra, nem a megszokott ízületi hangjaink, esetleg valamilyen konkrét eseményt követően kezdődnek. Ha a kattanást követően inkább elakadó érzés van, az ízület korlátozott mozgástartományban mozdul — tehát nem a kimozgatós megkönnyebbülő érzést hozza.

Páll Zoltán Létrehozva:

Ha eleve duzzadt az ízület környéke, és ekkor jelentkezik kattanás, roppanás. Megelőzés Ha aggódunk a furcsa hangok miatt, elsődleges tennivalónk, hogy igyekezzünk az ízületeinket egészségesen és mozgásban tartani.

Az adott ízület környéki izmokat nyújtsuk rendszeresen: például nyaki ropogtatás esetén iktassunk be nyaknyújtásokat, felső háti szakasz nyújtásait. Kattogó váll esetén nyújtsuk a vállöv izmait.

Ezek is érdekelhetik

Ha térd- vagy csípőhangjaink gyakoriak, az ülőmunka során iktassunk be az asztaltól felállva térdhajlításokat vagy félguggolásokat. Egyébként is ülőmunkásként figyeljünk munkaidő alatt is a megfelelő arányra az ülés-állás-mozgás tekintetében. Ne feledkezzünk el a sportolás előtt a bemelegítésről és utána a nyújtásról. Mindig igyekezzünk felmérni a megfelelő mértékű terhelést — nem csupán izomzatunk, de ízületeink tekintetében is.

Jó, ha észben tartjuk, hogy az alsó végtag teherviselő ízületeinek állapotát alapvetően meghatározza a megfelelő lábbeli.

  1. Boka sérülés helyreállítása
  2. Erről árulkodnak a ropogó, kattogó ízületek: mikor normális, mikor nem? - Dívány
  3. Címkék Kortól, nemtől és életviteltől függetlenül sokszor tapasztalhatjuk, hogy ízületeink recsegő, ropogó vagy kattogó hangot adnak ki.
  4. GYIK Ropognak az ízületei?

Amennyiben ízületei hangjaink miatt szakemberhez fordulunk, bízhatunk benne, hogy célzott terápiával az ízületek állapota jelentősen javítható. Mozgásterjedelmet, izomerőt, propriocepciót fejlesztő specifikus gyakorlatokat, manuálterápiás eljárásokat, alternatív technikákat alkalmazva a mozgásterápiás szakemberek számos kattanási ízületek gyógyírral szolgálhatnak panaszok esetén.

Ropogó ízületek — Okok és tanácsok Bár arról megoszlanak a vélemények, hogy mennyire káros a jelenség, a ropogás miértje, illetve enyhítése, megelőzése mindenkit érdekelhet. A ropogás mögött a következő három ok állhat: Az ízületi részben található, ún. Az ízületeket egy ízületi folyadék védi, mely lehetővé teszi a csontok közötti szabad mozgást. Az ízületek akár a mindennapi, természetes mozgások során, vagy egy csontkovácsolás alkalmával is eltávolodhatnak egymástól.

Oszd meg másokkal is!