Ujjtörés gipsz


ujjtörés gipsz

Origo A szakember szerint előfordul, hogy megússzuk a műtétet, arra azonban figyeljünk, hogy hosszabb távon komolyabb gondokat okozhat, ha ferdén forr össze ujjunk egy törés után. Hétköznapi balesetek vagy sportolás közben az ujjpercek a kéz leggyakrabban sérülő részei.

Kéztorna

Apró, vékony csöves csontocskákról van szó, amelyek eséskor, ütközéskor könnyen törnek. Boross György, az Emineo Egészségügyi és Baleseti Központ kézsebésze szerint a gyógyulás esélyei a törés típusától függenek. Boross György.

ujjtörés gipsz

Néha műtét is szükséges Amennyiben a törés nem marad a helyén, valamilyen műtéti megoldás szükséges. Ez lehet egyszerű ujjtörés gipsz — amely egyébként a leggyakoribb megoldás —, de előfordulhat, ujjtörés gipsz fel kell nyitni az ujj szöveteit. Ebben az esetben, miután helyére tették az elmozdult csontot, dróttal, csavarral vagy lemezzel kell megtartani az elért helyzetet.

ujjtörés gipsz

Gipszre, sínre az operáció után is ujjtörés gipsz lehet, a rögzítési idő normál esetben, átlagosan hét, de ez csak a hétköznapi életre vonatkozik.

Sportolóknál ajánlott — edzés, mérkőzés idejére — további néhány hétig átmeneti védelem valamilyen sínnel, hogy a rásérülést megelőzzék. A kézközépcsontok az ujjpercekhez képest védettebben helyezkednek el, de ennek ellenére nem ritka az elmozdulással járó ujjtörés gipsz.

A kezelési és a rögzítési idő gyakorlatilag megegyezik az előbb leírtakkal, tehát a konzervatív és műtéti megoldás közül választunk.

A csonttörések gyakorisága az életkorral változik. Gyermekkorban a fokozott aktivitás eredményezi a nagyobb törésszámot, de ezek zöme gyorsan gyógyuló. Gyakori csonttörés típusok gyermekkorban A zöldgally törés Az elnevezés onnan adódik, hogy a csont maga rendszerint eltörik, de a gyermekkorban igen vastag csonthártya nem szakad el teljesen, ezáltal az élő faághoz hasonlóan a tört végek elmozdulnak egymáshoz képest vagyis elferdül a csontde nem távolodnak el egymástól. Mi a kezelés menete? Ezen töréseket legtöbbször műtét nélkül konzervatívan kezeljük.

Fontos a pontos helyreigazítás Az ujjperc- és kézközépcsont-töréseknél egyaránt nagyon fontos a pontos helyreigazítás, mert ha a csöves csontok csak kicsit is elcsavarodva forrnak össze, az már szemmel látható eltérést és a kéz használatában jelentős problémákat okoz. Ha a törés az ízületi felszíneket érinti, még nagyobb jelentősége van az eredeti helyzet visszaállításának.

ujjtörés gipsz

Ha ugyanis ez nem történik ujjtörés gipsz, a finom porcrétegek egyenetlenné válnak, elkopnak, és a sérült ujj mozgásai beszűkülnek, sőt egyre fájdalmasabbá válnak. A teljes és tökéletes gyógyulás érdekében ajánlott felkeresni egy kézsebész specialistát, mert ha az ujj ferdesége egy rossz helyzetben gyógyult törés következménye, akkor mielőbb — a törés szétbontásával és újraegyesítésével járó — korrekciós műtétre van szükség, tette hozzá a szakember.

ujjtörés gipsz